NEDERLANDSE IMPRESSIES VAN BOSNIE

Wilt u meet weten over ervaringen van Nederlanders die Bosnië al hebben bezocht? Lees dan de onderstaande fragmenten en anekdotes.

Huib en Anneke uit Haarlem

Marlous en Alex uit Amsterdam

“Gisteren teruggekeerd van een bijzondere vakantie. Met de 3 jongste kinderen

vertrokken voor een trip langs Berlijn, Praag, Budapest en daarna Sarajevo. Daar de oudste 2 opgepikt die kwamen vliegen. Het verblijf in Sarajevo was bijzonder en aangrijpend. Prachtige stad. Verscheurd verleden. We waren allemaal erg onder de indruk. Dat deze oorlog heeft kunnen plaatsvinden, zo dicht bij huis, en we zo weinig hebben gedaan. Vastbesloten om vanuit Nederland iets te ondernemen om de mensen daar verder te helpen ....”

1. Wat waren je verwachtingen van Bosnië voor je bezoek en hoe is je beeld na het bezoek.

“ We vonden het vooraf nogal spannend, zou het wel veilig genoeg zijn, zou er wel genoeg te beleven zijn? Achteraf kan ik zeggen dat het een prachtige reis is geweest. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Het land is prachtig en nog geen ‘toeristenparadijs’.”

“ Op reis naar Bosnië (onze vrienden gingen trouwen), wij waren meteen enthousiast. Zo’ n kans krijgen we niet snel meer. Vaak kiezen wij als vakantiebestemming voor landen als Frankrijk, Spanje of Portugal. Dit was de unieke kans om ook nog eens een ander land en mensen te leren kennen. We wisten niet zo goed wat ons te wachten zou staan. Natuurlijk veel resten en littekens van de oorlog maar ook dacht ik veel treurige mensen te zien. Dit laatste is absoluut niet waar! De mensen zijn juist vrolijk en uitgelaten.”

2. Wat vind je de moeite waard om te zien in BiH?

“Wat we heel bijzonder vonden was de stad Sarajevo. Omringd door heuvels. Van een soort natuurlijke schoonheid, oud en toch modern, ze wedijvert met grote Europese steden als Praag waar het gaat om schoonheid en gastvrijheid. Prachtige oude kern, en ja … nog veel dat aan de oorlog herinnert. Heel indrukwekkend.”

“De littekens van de oorlog hebben heel veel indruk op ons gemaakt. Kapotte huizen, op sommige plekken zelfs waarschuwingsborden voor mijnen. Veel is nog steeds zo goed zichtbaar. Toch is ons beeld van het land erg positief, doordat je alles met eigen ogen ziet maak het zoveel meer indruk dan de beelden op het journaal. Het is namelijk een erg mooi en vriendelijk land met lekker eten, mooie natuur, heerlijk klimaat en natuurlijk ook veel cultuur en de niet te missen geschiedenis.”

“Dat de natuur zo mooi was, kwam eigenlijk als een verrassing voor mij. Het is gewoon echt een zuid- europees land. Met veel heuvels, bergen en rivieren die men zo in Frankrijk zou plaatsen. Persoonlijk vond ik de raft-tocht op de Neretva rivier erg mooi. Tussen de bergen verscholen, een prachtig schone rivier.”

3. Wat is je opgevallen aan Bosniers?

“ De mensen zijn zachtaardig, behulpzaam en gastvrij. We hadden een eigen appartement (boven een klein gezin). Die 2 weken leek het wel of we onderdeel van het gezin waren. Ze brachten ons met de auto naar de stad, namen ons mee uit en deelden de maaltijd!”

“ Dat de Bosniers ondanks alle sores ze mee hebben gemaakt, toch erg vrolijk in het leven staan en niet verbitterd zijn. Daarnaast zijn het ook erg eerlijke mensen. Toen ik boodschappen ging doen maakte ik een vergissing met het betalen. Bij het afrekenen van een brood, wat beleg en 4 eieren gaf ik de beste man 4 briefjes van 20 Bosnische mark (zo’n 40 euro!). Hij lachte heel vriendelijk en gaf me het geld terug plus wisselgeld.”

4. Hoe (on)veilig heb jij je gevoeld in Bosnië?

“ In Sarajevo voel je je midden in de nacht veiliger op straat, zelfs als een vrouw alleen, dan in Utrecht of Amsterdam”

“Ik heb me in Bosnië geen moment onveilig gevoeld. Achteraf zie ik op bepaalde websites staan dat Bosnië niet geheel veilig is om naar toe te gaan (ANWB en Buitenlandse Zaken). Wij waren daar met locale mensen, maar ook onderweg als we met z’ n vieren waren liep alles altijd wel op rolletjes. Een klein obstakel is de taal, maar er wordt een aardig woordje Duits en Engels gesproken en met handen en voeten kom je overal wel uit.

5. Top 3 meest bijzondere plekken in Bosnië?

“ De Tunnel van Hoop onder het vliegveld in Sarajevo en het weeshuis voor Moslim- en Servische kinderen in Doboj”

“Ons bezoek aan het tunnel-museum, bij het vliegveld, heeft enorm veel indruk gemaakt. Er hangt daar een hele speciale sfeer, je voelt gewoon dat zich daar zoveel heeft afgespeeld. Graag had ik nog naar Mostar gegaan maar daar was geen tijd meer voor.”

“ Het land op zich, om het mee te maken en met eigen ogen te zien! Met het raften vooral de relaxedheid van iedereen. We zouden om 12.00u gaan raften, werd uiteindelijk 15.00u, niemand die zich daar druk om maakt. Maar ook het eten bij de mensen (bij de eigenaar van Raft Club) thuis! Maar wat het meeste indruk heeft gemaakt zijn de persoonlijk verhalen.”

6. Waarom zouden Nederlanders Bosnië moeten bezoeken, wat is daar interessant te zien/beleven?

“Het is toeristisch on-ontdekt! Bosnië is een prachtig land met een heerlijk klimaat, de mensen zijn gastvrij, het leven is er eenvoudig en voor West Europeanen erg goedkoop. Dat alles duurt niet lang meer.”

“Een heel goed alternatief voor als je eens een keer geen zin hebt in het geijkte Frankrijk, Spanje, Portugal & Italië!”

7. Is er nog iets dat je kwijt wilt over BiH?

“Een reis naar Bosnië is niet alleen ontspannend, maar ook heel leerzaam – het is een bijzondere ervaring om de wederopbouw na zo’n verscheurende oorlog te zien – het maakt je bewust – door ernaar toe te gaan help je het land ook een beetje …”

“Het klinkt cliché maar het is echt waar: door alles wat je in Bosnië om je heen ziet besef je echt weer heel erg dat wij als Nederlanders toch erg bevoorrecht zijn! Voor elke Nederlander is het goed een bezoek te brengen aan dit prachtige land waar ik zeker nog wel een keer terug wil gaan!”

TERUG