FILM ENIGMA

Een uniek filmfestival!
Het eerste Sarajevo Film Festival (SFF 25 oktober t/m 05 november 1995) is de geschiedenis ingegaan als het ’s werelds eerste filmfestival dat gehouden werd in een belegerde stad. In 1995 was de Bosnische hoofdstad nog steeds het doelwit van granaten en tanks. Het initiatief om in deze omstandigheden een filmfestival te organiseren kwam van "Obala Art Center" (een non-gouvernementele organisatie voor kunst en cultuur uit Sarajevo).
Gezien de omstandigheden, leek dit eerste SFF meer op een bizar gebaar van verdediging van een geciviliseerd idee dan op een filmfestival. Toch sprak de professionaliteit en kwaliteit van deze manifestatie over vastbeslotenheid van Sarajevo om zelfs in de gekste tijden trouw te blijven aan film als een kunstvorm. In die twaalf dagen zijn er 37 films uit 15 landen vertoond. Het SFF is in zijn korte geschiedenis uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke en internationaal gerespecteerde filmfestivals in de regio.
Sinds 1995 wordt het SFF jaarlijks gehouden in de Bosnische hoofdstad. Tegenwoordig worden tijdens het Sarajevo Film Festival niet alleen interessante en succesvolle films van onafhankelijke filmproducties uit de hele wereld vertoond, maar ook commerciële films uit Europese en Amerikaanse kinematografie. Bovendien biedt dit festival met zijn "regionale programma" een uitstekende kans aan jonge, talentvolle filmmakers uit Midden- en Oost Europa (Hongarije, Tsjechië, Bulgarije, etc.) om eigen werk te vertonen. Vertegenwoordigers van ‘s werelds grootste filmfestivals, filmcritici en producten bezoeken regelmatig het Sarajevo Film Festival. Het is de plek bij uitstek om ideeën uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen die vaak leiden tot zeer succesvolle gezamenlijke producties.
Dit jaar wordt het 13de SFF georganiseerd. Er wordt een record aantal bezoekers uit heel Europa verwacht. Ook zal de kwaliteit van het programma dit jaar alle voorgaande overtreffen. Het doel van SFF is om ook in de toekomst de reputatie van de belangrijkste filmgebeurtenis in dit gedeelte van Europa waar te maken en te behouden.

Website: www.sff.ba


Kom mee!
SarajevoReziger biedt u een unieke kans om onvergetelijke negen dagen van het SFF van dichtbij te beleven. Tijdens het festival wordt Sarajevo omgetoverd tot een sprookjesstad. Zowel internationale gasten als inwoners van de stad zwerven door de straten, glimlachend van plezier en genot omdat ze net een uistekende film hebben gezien. Op een warme avond, op een van vele terrasjes met een glaasje favoriete drank de films van die dag bespreken, dat is nagenieten op zijn Bosnisch. Als u ooit van plan was om Sarajevo te bezoeken dan moet u zeker de dagen tijdens het Sarajevo Film Festival niet missen. Wij brengen u graag naar deze filmtempel.

Deal!


  • Kaartjes voor het gehele programma (alle films zijn Engels ondertiteld).
  • Kennismaking met jonge filmmakers uit Bosnië.
  • Heerlijke avonden op sfeervolle openlucht cafés.
  • Betoverende kennismaking met Sarajevo
  • Inclusief: vervoer, overnachting op basis van logies in een sfeervolle privé appartement, rondleidingen door de stad.

TERUG